wtorek, 16 marca 2010

Pieczarki nadziewane


Pieczarki nadziewane to doskonały pomysł na przystawkę. Są pyszne, bardzo łatwe do przygotowania i bajecznie rozpływają się w ustach. Nadzienie jest właściwie kwestią gustu, ja uwielbiam te z czerwonym Pesto zapiekane z parmezanem:) Jednak na ostatnim przyjęciu furorę zrobiły pieczarki z śródziemnomorską pastellą oraz suszonymi pomidorami i serem camembert.



Składniki:
pieczarki średniej wielkości
czerwone pesto
parmezan
pastella z suszonych pomidorów
ser camembert














Jędrne pieczarki o zamkniętych kapeluszach myję, pozbawiam trzonków i nadziewam.Część kapeluszy napełniam apetycznie czerwonym Pesto, przykrywam startym parmezanem. Pozostałe napełniam pastellą, suszonymi pomidorami i zapiekam z kawałkami camembert. Wstawiam do rozgrzanego do 180 ° C piekarnika do momentu aż grzyby staną się soczyste i nabiorą aromatu ukrytego pod chrupiącym serkiem farszu.

Kiedy mam więcej czasu i ochotę na coś bardziej treściwego sięgam po przepis znanej restauratorki Magdy Gessler na Pieczarki faszerowane sobą, pieczone (Kocham Gotować).

Składniki na pieczarki Magdy Gessler:
20 średniej wielkości pieczarek
30 g masła
1 mała cebula
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 jajo
sól
pieprz
20 g tartej bułki
60 g masą do skrapiania
30 g sera tylżyckiego
zielenina

„Młode pieczarki, o jasnych spodach, średniej wielkości, oczyszczamy z piasku, płuczemy, oddzielamy kapelusze od nóżek, które drobno siekamy. Do posiekanych nóżek dodajemy drobno posiekaną, usmażoną cebulę, sól, pieprz, jajo oraz zieloną pietruszkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Nadzienie nakładamy do pieczarek; wykładamy na brytfankę, posypujemy każdą pieczarkę żółtym serem i tartą bułką. Kładziemy kawałki masła, wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika, zapiekamy. Gdy lekko się zrumienią, wyjmujemy, układamy na półmisku, dekorujemy zieloną pietruszką, podajemy jako przekąskę lub dodatek do mięs pieczonych po angielsku.”

4 komentarze:

Pasibrzuch pisze...

Mhmmmmmm, pychotka. Najlepsze z pesto :)

anytsujx pisze...

Bardzo lubię takie pieczarki, robiłam kiedyś na imprezy domowe jako przekąskę ;)

Nika pisze...

Bardzo się cieszę, że smakowały:) Ja też najbardziej lubię z pesto!

Anytsujx - musisz wrócić do tych przekąsek:)
Pozdrawiam

Justinek pisze...

W związku z tym, że uwielbiam nadziewane pieczarki, zrobiłam te Magdy Gessler-są pyszne!
Podaję link http://lubie-ten-smak.blogspot.com/2011/01/nadziewane-pieczarki-magdy-gessler.html
Pozdrawiam :)

Prześlij komentarz